Mátra„A magyar címer hármas halmából Trianon elszakította a Tátrát, meg a Fátrát, s csak a legkisebbet, a Mátrát hagyta meg. Csonka hazánk csonka címerében most már a Mátra a legmagasabb, utolsóból lett elsővé. Azelőtt ügyet sem vetettünk rá. Annyi volt a szebbnél szebb hegységünk, hogy duskálhattunk bennök. Ma alig maradt egynéhány, s ezért kell megbecsülnünk a hármas halom e harmadik halmát.”
(A Mátra részletes kalauza 1930)

A Mátra az Északi-középhegység része. Itt emelkedik Magyarország legmagasabb csúcsa: az 1014 méteres Kékes. A vidék borkultúrájáról, népi hagyományairól és hegyvidéki üdülőhelyeiről nevezetes. A táj településeinek arculatát és hagyományait három tényező határozza meg: az évszázados szőlőművelés és borkultúra a gyöngyös- visontai borvidéken; a hegyvidék és az erdőségek; valamint a hagyományőrző palóc néprajzi csoportok.

Mátra

Gyöngyös a terület legnagyobb városa. A természeti táj megőrzésére létesült 1985-ben a Mátrai Tájvédelmi Körzet. Védett és fokozottan védett területe mintegy 12 ezer hektár és 12 községet érint. A tájvédelmi körzet nyugati részének fokozottan védett része a Csörgő-patak völgye számos védett és fokozottan védett növény, kétéltű, hüllő, madár és emlős faj élőhelye.

Csúcskő

A természetjáróknak minden évszakban sok örömet kínál a Mátra ezer arca. A falut sok gyönyörű jelzett túraútvonal szeli át, köztük az Országos Kéktúra útvonala is. Tölgyesek és bükkösök fedik a környéket.

Mátrai erdei út