Idén harmadik alkalommal is a Mátra adott otthont a Parádsasváron megrendezett III. Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferenciának. Az elmúlt években egyre sikeresebbé vált a kiállítással is összekötött konferencia tematikája, amely most az akadálymentes turizmus és a para sport kapcsolata volt. A két napos konferencia első napján nyitott szakmai és tudományos előadások kerültek megrendezésre, valamint a para sportolók részvételével egybekötött edzési lehetőségre került sor a délután folyamán. A konferencia másnapján nemzetközi előadások és egy online szakmai webinárium zárta a színvonalas programot.

A konferencián résztvevő előadók rengeteg értékes tapasztalattal gazdagították a résztvevőket. Dr. Garamvölgyi László az akadálymentes turizmus keretein belül a bűnmegelőzési lehetőségeket és a para sportolók eredményeit, kitartásuknak fontosságát emelte ki az előadásában. Dr. Zsarnóczky Martin az akadálymentes szemlélet hazai meghonosítására hívta fel a hallgatók figyelmét, amely elengedhetetlen az akadálymentes turizmusban résztvevők számára. Külön kiemelte, hogy a MATRA Resort partnerei és koncepciója, 2017-ben, az első Európai Unióban regisztrált hazai akadálymentes turisztikai szereplő volt és Parádsasvár települése, pedig az első ilyen típusú hazai professzionális turisztikai desztináció.

A Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferenciával párhuzamosan került megrendezésre egy para sport tábor is a településen. A Magyar Karate Szakszövetség által szervezett programok minden érdeklődő számára nyilvánosak voltak és szerencsére sok külsős is ki tudta próbálni a helyszíneken az akadálymentes turizmusban rejlő lehetőségeket, emelte ki előadásában Kalmár Árpád, a szakszövetség elnöke. A Magyar Karate Szakszövetség Parasport Bizottságának vezetője Hodunov Edvárd elmondta, hogy mind a Mátra, mind a Mátra egyik gyöngyszemeként emlegetett Parádsasvár település fantasztikus lehetőségeket tud biztosítani az akadálymentes turizmus számára, amelynek folytatásához több nemzetközi rendezvény meghonosításában fognak közreműködni.

A nemzetközi nap levezető elnöke Dr. Dávid Lóránt megjegyezte, hogy nagyon örül annak, hogy a Mátrának mindig sikerül valami újjal előrukkolni. Az elmúlt évtizedekben a Mátrát elkerülték a nagy ívű állami turisztikai fejlesztések, pedig az itt élő és dolgozó turisztikai középméretű vállalkozók, turizmusban érdekelt szakemberek óriási munkát végeztek a sikerért. A szigetszerű vállalkozások mellé szükség lenne egy olyan központi fejlesztési programra is, amelyben az új Magyar Turisztikai Ügynökségnek is nagy szerepe lehet. A nemzetközi résztvevők és előadók is azt igazolják vissza, hogy a Mátra egy csodálatos turisztikai helyszín, amit érdemes komolyan fejleszteni.

További internetes források:

http://gyongyostv.hu/36575-akadalymentes-turizmus/

https://www.heol.hu/vezeto-hirek/akadalymentes-turizmus-1207828/

http://www.karate.hu/Stilusok-hirei/Parasport-tabort-es-turisztikai-konferencia-volt-Paradsasvaron